2015. október 24., szombat

Saját kazettázású (kisfilmek) filmek



Egy bejegyzés a nagyobb tételben 10 – 20 – 30 stb. méteres tekercsekben beszerezhető, saját kazettázású (kisfilmek) fekete fehér filmek problémájáról. 

Sziasztok!
Amilyen hosszú a cím, ez egy rövid bejegyzés lesz.

Magam nagyon régen használtam, saját kazettázású filmeket, tanuló voltam és nagyon kevés pénzem volt. Időnként lehetett kapni ORWO NP 55 filmet nagyobb tekercsekben, ha jól emlékszem 30m tekercsben volt, jobb minőségű volt a Forte filmeknél és így 1 tekercs pár forinttal még olcsóbb is volt a Forténál. Forte filmeket is használtam méterben Fortepan 50 – 100 – 200. A Forte kazettákat használtam ORWO orsóval, ebben az orsóban egy rugós szerkezet fogta a filmet. Volt egy műanyag vonalzóból készült „vágómintám” amivel könnyebben lehetett a film végét levágni keskenyre a sötétben.





Mostanság is lehet filmet méterben kapni, például Ilfordot biztos, magam is láttam.

Kisfilm esetén ha 30x40cm nagyításokat szeretnénk, mindezt úgy, hogy a rövidebbik oldalt (ami 24mm) húzzuk fel 30cm (300mm) az több mint 10x nagyítás (pontosan 12,5x), ha bármi karc, porszem, hajszál stb. kerül a negatívra, az előbb említett mértékben meg lesz nagyítva. Saját kazettázásnál elkerülhetetlen hogy porszemek kerüljenek a filmre. A kazetta nyílása mindkét oldalán egy bársonyszerű anyag van amiben könnyen megtapadhatnak porszemek és egyéb szennyeződések, minél többször használunk egy kazettát annál több karc okozója lehet.* Ezért ha valaki nagyobb méretű nagyításokat szeretne 24x30 től, célszerű gyárilag kazettázott jó minőségű filmet használni. (Kivéve, ha létrejövő hatást pl. szemcsézet a kifejezést szolgálja.)



*Sajnos, ha rendszeresen tisztítjuk, pl. porszívózzuk a bevezető bársonyokat az sem jelent tökéletes megoldást. Ezért magunk által kazettázott filmet, csak kísérletezésre, és a nem annyira fontos felvételek készítésére merek javasolni.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése